Могат ли китайските фабрики да произвеждат качествени продукти?

През последните години няколко високопоставени новинарски репортажи дадоха на Китай репутацията на производствен център, който произвежда нискокачествени продукти на ниска цена. Един пример е изтеглянето на Mattel през 2007 г. на продукти за играчки, съдържащи опасни нива на оловна боя. Доставка на продукти от Китай Китайският отдел за контрол на качеството установи, че близо 50% от петардите не са преминали инспекция и тестване на продукта през 2017 г., което показва, че милиони местни потребители са в опасност по време на празненствата на Лунната Нова година. Но картините, нарисувани от медиите, не винаги отразяват реалността на цялостните производствени възможности на Китай. Това не е в съответствие с опита на много успешни вносители, които продължават да доставят продукти от Китай. Противно на общоприетото схващане, китайските производители все повече се фокусират върху производството на ценни продукти, развитието на световноизвестни марки и използването на авангардни технологии. Въпреки че това не може да се каже за всяка фабрика в Китай, производствената индустрия на цялата страна наистина е постигнала напредък през последните десетилетия. 

Конкурентоспособността на Китай във високотехнологичното производство продължава да нараства. Бързо развиващите се индустрии на електроника и мобилни телефони в Китай са силно доказателство за желанието на неговите лидери да се издигнат във веригата на стойността. През последните години китайските марки мобилни телефони тихомълком навлизаха на световния пазар. Те предизвикват утвърдени конкуренти като Apple и Samsung и създават национална репутация за качество и иновации. Доставящи китайски продукти Huawei, OPPO и Xiaomi в момента са вторият, третият и петият по големина доставчици на смартфони в света. Huawei изпревари Apple с 41% ръст между 2017 и 2018 г. Но съвременното производство в Китай не се ограничава само до мобилни телефони. Известни като „повелителят на дронове“ от Time Magazine, DJI Innovations или DJI за кратко, те контролираха 72% от световния пазар на дронове през 2018 г. Техният дрон се продава за до 4999 долара, може да лети до 31 минути и може да заснема видео с висока разделителна способност. Китай отбелязва изключителен ръст в производството на козметично оборудване, масажиращи продукти, продукти за подмладяване и изглаждане на кожата, спорт, здраве и още много други.


Държавно финансиране за насърчаване на иновациите, за да подпомогне подобряването на качеството на тези компании, правителството формулира планове за модернизиране на производството и подобряване на качеството на китайските продукти. Произведено в Китай 2025 е правителствена инициатива, която има за цел да превърне страната в рационализирана, иновативен и екологичен свят до 2025 г. Наред с другите изисквания, планът изисква повече източници на ключови високотехнологични компоненти от местни доставчици. Въпреки че много китайски компании ще трябва да коригират стратегиите си, за да отговорят по подходящ начин на търсенето, планът досега стимулира инвестициите в технологични иновации. По същия начин централното правителство създаде Националния фонд за интегрална схема в опит да разработи конкурентна вътрешна верига за доставки на полупроводници. Китай събра 22 милиарда долара за големи средства в първия си кръг от финансиране през 2014 г. Повтаряйки икономическият подем на Япония, Китай отвори първата „безпилотна фабрика“ през 2015 г. и само 60 робота замениха работата на 600 работници на поточната линия. Според докладите процентът на дефекти във фабриките за модули за мобилни телефони е спаднал от повече от 25% на по-малко от 5%, а след инсталирането на роботи производственият капацитет се е увеличил почти три пъти.

Но защо тогава някой вносители получават все още некачествена стока?

Търсенето на ниски цени от купувачите води до лошо качество на продукта. Повечето вносители искат продукти с най-високо качество, като същевременно настояват за доставчици на възможно най-ниска цена. Но повечето от тези вносители не осъзнават, че по-лошите продукти често са проектирани, а не необходими. Тук важи старата поговорка „получаваш това, за което плащаш“.

Да предположим, че искате да произведете 3000 Bluetooth високоговорители във фабрика в Шенжен. Посещавате шоурума на доставчика и виждате ослепителен набор от изящни аудио аксесоари и оборудване. Вие решавате да си сътрудничите с тази фабрика. След многократно договаряне на най-ниската възможна цена на доставчика, вие плащате депозит за първата поръчка. Когато най-накрая получите готовия продукт, ще бъдете разочаровани да откриете, че вашият продукт няма много прилика с високоговорителите, които виждате в шоурума. Компонентите на вашите Bluetooth високоговорители са много по-ниски, отколкото сте очаквали, и много от тях са дефектни. Намаляването на цената почти винаги е придружен от подобен спад в качеството на готовия продукт. Когато изисквате по-ниски цени за продукти, този натиск обикновено принуждава вашите доставчици да правят съкращения с по-ниски маржове на печалба, което води до по-ниско качество на продукта.

В заключение.

Китайските фабрики понякога произвеждат евтини продукти с по-ниско качество, но много от тях имат способността да произвеждат високотехнологични и висококачествени продукти. Всъщност много вносители продължават да намират успешни източници на продукти от Китай, дори ако производствените заплати там продължават да нарастват. Следващия път, когато обмислите да си сътрудничите с доставчик в Китай, моля, помислете как желаната от вас цена влияе върху качеството. Ако настоявате за изключително ниски цени и сравнително малки количества, може да се разочаровате от по-лоши продукти.